sâmbătă, 6 decembrie 2008

Secretul dezvaluit

Secretul nesecret
Sorin ROSCA STANESCU 
-- In ceea ce ma priveste, stiu de mult ce va face presedintele Traian Basescu. Si sunt ultimul de pe lista. De fapt, daca stam bine cu memoria, stim toti. Respectiv cei aflati acum pe tusa, dar care, la 30 noiembrie, am decis sa ne exprimam vointa politica. Dar secretul lui Traian Basescu il stiu chiar si cei care au stat acasa, refuzand sa voteze. Iar prezumtia ca asa stau lucrurile, ca secretul nu e secret, este data de rezultatele care, si ele, au fost previzibile. 
Nu se Stia ca vor ramane doar trei partide plus UDMR in Parlament? Se stia. Nu se stia de mult timp ca PSD si PD-L alearga bara la bara? Se stia. Nu se stia ca liberalii vor ocupa al treilea loc? Ba da. Si la fel de cert este, de mult timp, ca singura formula normala intr-o perioada grea, care urmeaza, este crearea unei majoritati solide. Care nu poate fi facuta de niciunul dintre cei doi grei doar cu UDMR. Ne asteptam, asadar, la negocieri extrem de dure. Si asa sunt. Dar care este surpriza nesurpriza pe care ne-o poate face seful statului, uzand in exces de prerogativele sale constitutionale?
Traian Basescu a avertizat opinia publica, in urma cu circa doua luni ca, atata timp cat niciun partid nu va obtine jumatate plus unu din mandate, el este liber, in calitate de sef al statului si conform Constitutiei, sa desemneze orice premier dores te. De la orice formatiune politica. Indiferent de scorul din alegeri. Tocmai din acest motiv, Nicolae Vacaroiu, un om in general foarte temperat, a sarit ca ars si l-a avertizat ca, in aceasta eventualitate, va fi suspendat. Societatea romaneasca trebuie sa raspunda, sub acest aspect, unei intrebari: pana unde merge, de fapt, libertatea presedin telui? Daca el poate impune cu forta un premier si respectiv un Guvern, sub santajul anticipatelor, atunci ce rost mai au alegerile? Inseamna ca cetatenii sunt chemati degeaba la urne. Si de aici decurge urmatoarea intrebare: cine negociaza, in mod normal, formarea unei majoritati si alcatuirea unui Guvern? Presedin tele sau partidele? Conform Constitutiei, partidele. Dar daca incercam sa descifram manevrele lui Basescu, stim ca el incearca sa se erijeze in partide. Si, in fine, cine trebuie sa aiba incredere in cine? Presedin tele in noua formula guvernamentala? Sau Parlamentul? Constitutia ne spune ca Parlamentul. Seful statului se arata cu degetul pe sine.
BAsescu se bate pentru un nou mandat. Si actioneaza in concordanta cu aceasta dorinta. El va pierde la prezidentiale daca nu se construieste o majoritate in jurul PD-L. Si are certitudinea ca va castiga, in caz contrar. Deci PD-L trebuie impins cu orice pret la guvernare. Motiv pentru care Traian Basescu nu asteapta, cum ar fi normal, sa se intruneasca Parlamentul, unde partidele sa negocieze toate ierarhiile, constituindu-se astfel, in mod natural, o majoritate, dupa care sa fie elaborat un program comun de guvernare, in baza caruia - si numai astfel - sa poata fi identificati membrii ca binetului. Cei care sunt in stare sa duca acest program la bun sfarsit. Basescu procedeaza pe dos. Si, bal baindu-se, anunta ca va nomina liza prim-ministrul inainte de intruni rea Parlamentului. Intr-o incercare de manipulare a forumului legislativ si a partidelor. Doar-doar va forta o alianta cu PD-L. De aceea, avem certitudinea ca premierul propus va fi un fruntas al partidului prezi den tial. Daca este moral si consec vent, il va numi pe "draga Stolo". Daca este imoral si inconsecvent, il va desemna pe "buldogul" Blaga. Daca va pacali vreunul dintre celelal te doua partide, atunci acela trebuie sa renunte la un candidat propriu la prezidentiale, iar dupa realegerea lui Basescu sa se astepte ca va fi aruncat peste bord.
Deci nu Traian BAsescu este imprevi zibil in acest vodevil politic. Daca vom cauta surprize, va trebui sa ne uitam mai degraba spre partidele politice si spre Parlament. Adica acolo unde ne invata Constitutia sa ne uitam. Si, de aceea, pe mine ma intereseaza mai mult instinctul de conservare si forta combativa existente la PSD si la PNL.

Niciun comentariu: