vineri, 9 octombrie 2009

Infertilitatea

Infertilitatea este o boala, statul roman o ignora si nu contribuie nici macar cu un leu la plata investigatiilor, medicamentelor sau a procedurilor.

Ce este infertilitatea? 
 
Definita ca fiind lipsa obtinerii unei sarcini in urma unei activitati sexuale regulate si fara a folosi o metoda contraceptiva in decurs de un an (2 ani conform altor specialisti), infertilitatea afecteaza azi 10-15% din cuplurile aflate la varsta sexuala reproductiva. Alte statistici sustin ca unul din 6 cupluri ar suferi de aceasta problema deosebit de frustranta. 


Sigur ca, pentru a intelege asa cum trebuie aceasta definitie, ar trebui sa definim mai intai termenul de activitate sexuala regulata, iar consensul specialistilor este acela ca actul sexual trebuie sa aiba o frecventa de minimum 3-4 ori pe saptamana.

De fapt, se considera ca sansa unui cuplu normal de a concepe o sarcina variaza in functie de frecventa actului sexual dupa cum urmeaza:

1 contact sexual saptamanal --> sansa de a obtine o sarcina in 6 luni = 25%;
2 contacte sexuale sapt --> sansa de a obtine o sarcina in 6 luni = 35%;
3 contacte sexuale sapt --> sansa de a obtine o sarcina in 6 luni = 50%;
4 contacte sexuale sapt --> sansa de a obtine o sarcina in 6 luni = 60%;

Alte statistici arata ca 80% din cuplurile care au relatii sexuale fara a folosi o metoda contraceptiva vor obtine o sarcina in decurs de un an si inca 10% din aceste cupluri in cel de-al doilea an. 



Indiferent de cifrele pe care vrem sa le credem, raman, totusi, o multime de cupluri a caror infertilitate este o certitudine care devine deosebit de stresanta si de frustranta pentru membrii cuplului. Acesta este si motivul pentru care aceste persoane se adreseaza mai devreme sau mai tarziu, dar intotdeauna cu disperata speranta, medicului.

Cauzele infertilitatii
Inca de la inceput trebuie lamurit faptul ca infertilitatea este de mai multe categorii.

In primul rand, vorbim de infertilitate primara atunci cand pacienta nu a ramas niciodata gravida si de fertilitate secundara atunci cand pacienta a avut macar o sarcina, fie ca ea s-a soldat cu o nastere, fie ca nu. Sigur ca problema poate fi cu usurinta extrapolata si in cazul barbatului, daca ne gandim ca si acesta, la randul lui, ar fi putut avea sau nu in antecedente o conceptie reusita.



In al doilea rand, atunci cand cautam cauzele infertilitatii, ne referim la acea infertilitate de cauza feminina atunci cand pacienta este purtatoarea uneia sau mai multor afectiuni ce impiedica conceptia si la acea infertilitate de cauza masculina atunci cand pacientul este purtatorul uneia sau mai multor astfel de afectiuni.

In realitate, lucrurile nu sunt nici pe departe atat de simple. Se pare ca 40% din infertilitati au etiologie strict feminina, 40-45% etiologie masculina si 15-20% etiologie mixta, adica atat pacienta cat si pacientul necesita un diagnostic complex si ingrijiri medicale specifice pentru a putea obtine si duce la bun sfarsit o sarcina normala.

In plus, exista si o minoritate de cazuri (10-15%, dupa anumite statistici) de infertilitati din cauze inexplicabile.


Pentru a intelege cat mai bine aceste aspecte, trebuie sa stim ca la miraculoasa epopee a fecundatiei si, deci, a conceptiei, participa doi actori de importanta egala. Atat ovulul (celula sexuala feminina), cat si spermatozoidul (celula sexuala masculina) au de parcurs un drum lung si, uneori, deosebit de anevoios, pentru ca, in urma intalnirii, convietuirii si unirii lor sa se nasca o noua viata si, deci, un nou destin.

Deosebit de multe obstacole pot interveni, uneori, in calea acestei intalniri si contopiri. Sigur ca toate aceste obstacole nu sunt altceva decat incredibil de multe afectiuni (masculine si/sau feminine) mai mult sau mai putin curabile:
probleme ovulatorii - lipsa eliberarii ovulului de catre ovar sau eliberarea unui ovul anormal
obstructii tubare - obstacole ale trompelor uterine in care are loc, de fapt, intalnirea si fecundatia celor doua celule sexuale
anomalii ale eliberarii spermatozoizilor - obstructii ale cailor genitale masculine
cantitate sau calitate scazuta a spermatozoizilor - numar, viabilitate si/sau mobilitate reduse
probleme uterine ce fac imposibila implantarea oului, intalnirea ovulului cu spermatozoizii si/sau mentinerea sarcinii si ducerea ei la bun sfarsit. Vedem, deci, cum toate aceste probleme de sanatate, chiar daca nu provoaca durere, hemoragie sau deces, sunt, de fapt, nenumarate boli, diagnosticate abia atunci cand cuplul respectiv isi propune, dar nu poate, sa faca un copil. Iata de ce infertilitatea trebuie tratata ca o afectiune si nu ca o simpla stare de fapt.

Niciun comentariu: